*** Tavaszi kiárusítás, további -13 % kedvezményért használd GLAM13 kódot! ***

Tria Beauty lézeres szőrtelenítő készülékek Wheeland klinikai teszt

Lézerek a sebészetben és az orvostudományban: benyújtva 2012 márciusában
 
Végleges szőrtelenítés egy otthoni használatra is alkalmas lézerdiódával: biztonság és hatékonyság egy év alatt, nyolc kezelés után
Ronald G Wheeland, MD, FACP
 
A Columbia-Missouri Egyetem bőrgyógyászati kara, Columbia, Missouri
 
Háttér és célkitűzések: Az otthoni használatra is alkalmas szőrtelenítő lézerdióda (TRIA Beauty, Inc., Dublin, CA) biztonságos és hatékony használatának értékelése egy összetett kezelési sorozat segítségével.
 
Kutatási tervek/anyagok és módszerek: A felmérésben olyan felnőtt alanyok vettek részt, akik természetes barna vagy fekete hajjal rendelkeztek, illetve a Fitzpatrik-féle skála alapján 1-4-es bőrtípusokba sorolhatóak. Az alanyokat 8 hónapon át kezelték a lézerdiódával három eltérő intenzitással, egy negyedik területet pedig a kontroll kedvéért érintetlenül hagytak. A szőr mennyiségét minden egyes kontroll alkalmával felmérték és ezt periodikusan megismételték az utolsó kezelést követő 12 hónapban is.
 
Eredmények
 
A kezelt részek statisztikailag is jelentős szőrszámcsökkenést mutattak, amelynek mértéke minden egyes kezelés alkalmával tovább emelkedett és az egy éves ellenőrző időszakban is stabilan így maradt. Az átlagos csökkenés a szőrszálak tekintetében 47%, 55% és 73% volt egy hónappal az utolsó kezelést követően és 44%, 49%, illetve 65% még 12 hónappal az utolsó kezelés után is. Mindezt 7, 12 és 20 J/cm2-es intenzitású kezeléssel érték el, összehasonlítva a kontrollterülettel. Az alanyok 86%-ának több mint 30%-al csökkent a szőrzete és 38%-uknál több mint 80%-os csökkenést mértek még 12 hónappal az utolsó kezelés után is. Ugyanakkor a résztvevők 69%-a arról számolt be, hogy a szőr, amely visszanőtt a kezelt területekre, kevésbé volt észrevehető, mivel sokkal világosabb és puhább volt. Az egyetlen megfigyelt mellékhatás az enyhe, átmeneti bőrpír, illetve ödéma voltak, amelyek azonban néhány óra elteltével saját maguktól elmúltak.
 
Megállapítás
 
Az otthon használható lézerdióda biztonságos és magas hatékonysággal működik a nemkívánt szőrszálak tartós eltávolításában.
 
 
BEVEZETÉS
 
A nagy erejű impulzus lézerdióda széles körben alkalmazott a nemkívánt szőrszálak eltávolításában, vagy számának csökkentésében és biztonságossága, illetve hatékonysága jó fogadtatásra talált (1,2,3,4,5). Kezdetben kizárólag orvosszakértők alkalmazhatták a technológiát, manapság azonban a diódalézer már otthoni használatra is forgalmazható, amelyet jóváhagyott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság, illetve az Európai Gazdasági Térségben is elfogadott (CE-marked). Az eszköz jelenleg elsősorban a szőrnövekedés tartós csökkentésére használható, amely hosszútávon is látványos csökkenést ér el a szőr mennyiségében egy bizonyos kezelési séma követése után. Azon fogyasztók számára, akik az otthonuk nyújtotta nyugalomban szeretnék eltávolítani szőrszálaikat akkor, amikor nekik kényelmes és el akarják kerülni azokat a plusz kiadásokat és kényelmetlenségeket, melyek egy hagyományos rendelői kezeléssel járnak, ez egy nagyon vonzó megoldás lehet.
 
Az orvosi használatra készült szőrtelenítő diódalézerek az első kereskedelmi forgalomban is sikeres szőrtelenítő lézeres készülékek voltak és továbbra is ezeket vesszük alapul bármilyen összehasonlításkor. Egyik példa a LightSheer ST (Lumenis Inc., Santa Clara, CA), amely 10-40 j/cm2 intenzitásra képes, az átlagos impulzus időtartama 5-100 ms, amit 0,81 cm2-nyi területre fejt ki; normál hullámhossza pedig 808 nm (7). A jelenlegi otthon használható eszköz hasonló technológián alapul, hasonló teljesítménnyel, amelyet biztonságos használatra terveztek. 7-20 J/cm2 intenzitásra képes, átlagos impulzushossza 150-400 milliszekundum, amelyet 0,81 cm2-nyi területen fejt ki, átlagos hullámhossza 808 nm, ezen kívül „Class 1” besorolású szemvédelemmel rendelkezik.
 
Egy korábbi tanulmányt is készítettek az eszközről, mely bemutatta annak biztonságosságát és hatékonyságát a célzott fogyasztói réteg számára, akik háromszor is használták a gépet hat hetes időtartam alatt (8). Ebben a szimulált fogyasztói tanulmányban, az átlagos szőrmennyiség csökkenés 40%, 35% és 33% volt a 6.,9. és 12. hónapban a kezdeti állapothoz képest a harmadik kezelés után. A jelenlegi tanulmány azért készült, hogy értékelje az eszköz biztonságosságát és hosszú távú hatékonyságát egy olyan időszak után mikor is a felhasználók átlagosabb gyakorisággal alkalmazták azt (8 kezelés egy hónapos eltérésekkel).
 
ANYAGOK ÉS MÓDSZEREK
 
Kutatási terv
 
Független kiértékelőkkel végzett, felügyelt, prospektív, egy témakört vizsgáló tanulmány volt.
 
Alanyok
 
A résztvevő alanyok abban az esetben számítottak alkalmasnak a kutatásban való részvételre, amennyiben 18 és 45 év közöttiek voltak, a Fitzpatrik-féle skála 1-4-os bőrtípusainak bármelyikével rendelkeztek, és a teszt területeken természetes barna vagy fekete szőrrel rendelkeztek.
 
A kizáró okok közé tartozott minden korábbi lézeres szőreltávolító beavatkozás, elektrolízis vagy más tartós szőreltávolító kezelés a teszt területeken, illetve ha bármilyen szőrvilágosító terméket használt az illető a kezelést megelőző 6 hónapban. További kizáró ok a szőrtelenítés bármilyen formája akár csipesszel, akár gyantával vagy kémiai szőrtelenítő szerekkel a teszt területeken a vizsgálat előtti 12 hétben, illetve ha bármilyen korábbi jele mutatkozik a keloidos sebképződésnek. Ezen kívül ide tartozik még bármilyen zavaró vagy előre nem jelzett állapota a bőrnek, pl. korábbi vágások, horzsolásos sérülések, tetoválások.
 
A jegyzőkönyvet egy szervezeti vizsgáló bizottság hagyta jóvá és megfelel a Helsinki Egyezmény 2004-es verziójában található alapelveknek. Minden alanyt helyben választottak ki és aláírásukkal jóváhagyták a vizsgálatot.
 
Kezelés
 
Az alanyok kiválasztása után a kezelésre és a kontrol területek meghatározására került sor, mindenkinél az alsó lábszárat jelölték ki erre a célra. A kezelt felület mindenkinél egy 3x3 cm-es zóna volt, egyik lábszáruk alsó részén. Ettől nem messze, ugyanazon a lábon, a negyedik, ugyanakkora terület érintetlen maradt és ezt jelölték ki kontrolnak. 3x3-as átlátszó sablonokat használtak minden egyes terület meghatározására és kijelölésére a látogatások során, ami minden alany természetes bőrfelületéhez igazodik.
 
A szűrővizsgálatok során mind a négy területet leborotválták a vizsgálatot végző személyek és előírták a résztvevőknek, hogy ők maguk nem borotválhatják újra ezeket a helyeket vagy hogy bármilyen más módszerrel szőrt távolítsanak el az említett területekről az egész vizsgálati időszak során. Az alanyoknak körülbelül 14 nap elteltével kellett visszatérniük az első kezelésre, amelyet hét további kezelés követett havi rendszerességgel (28 5 nap). Vegyük figyelembe, hogy a borotválást a szűrővizsgálatok során hajtották végre, hogy a vizsgálat kezdetén megfelelő feltételeket biztosítsanak a szőrszálak megszámolásához, illetve hogy elkerüljék az esetleges borotválási eltéréseket. Ezt az éppen telogén (nyugvó) fázisban lévő szőrszálak okozhatják, mivel a szőrtüsző nyugvó állapotban van, nem borotválható, de az első kezelés során már az volna, így nem lehet újraszámolni, míg a szőrtüsző nem kerül új fázisba. Mindez a kezelés hatékonyságának hibás méréseihez vezethet.
 
Minden egyes kezelés során a vizsgálatot végző személyek letisztítják a területeket, vagyis levágják a szőrt 1-3 mm-es hosszúságúra a pontos szőrszámolás érdekében, majd lefényképezik a területeket nagyfelbontású digitális kamerák segítségével és végül mind a négy részt leborotválják. Azért, hogy elősegítsék a későbbi könnyebb szőrszámolást, egy fehér öntapadós címkét helyeznek el minden egyes kezelt felületre a fotózás során, amelyen egy 1x2 cm-es nyílás van. A címkén lévő kivágott terület kisebb volt, mint a kezelt felület, hogy elkerüljék a szegélyhatást. A következetesség érdekében a kutatást végző személyek hajtották végre a kezeléseket, nem pedig az alanyok kezelték magukat. A kontrol területet érintetlenül hagyták, azonban ezeket a részeket is hasonlóan kezelték, azzal a kivétellel, hogy nem lézeres beavatkozással távolították el a szőrt.
 
A lézeres kezelést a használati útmutatónak megfelelően hajtották végre és körülbelül 50 lézeres impulzust kapott minden négyzethüvelyknyi terület (ami megfelel a körülbelül 75 impulzusnak minden egyes 3X3 cm-es kezelt felületen). Az egymás utáni impulzusok között 50%-os átfedés volt, hogy a teljes terület lefedettsége biztosítva legyen. A lézert először alacsony, másodszor közepes, a harmadik kezelés során pedig már magas beállításokon használták, ami 7, 12 és 20 J/cm2 intenzitásnak, illetve 150, 250 és 400 ms impulzus időtartamnak felel meg.
 
Az alanyokat olyan szempontból is vizsgálták, hogy keletkezett-e bármilyen káros mellékhatás és a felületek állapotát a kezelést követően fotókkal dokumentálták. A káros hatásokat enyhe, közepes és súlyosabb kategóriákba sorolták, majd úgynevezett eseti bejelentő űrlapokon dokumentálták.
 
Azonos eljárásokat hajtottak végre minden kezelést követő vizit alkalmával, kivéve lézeres kezelés és borotválás.
 
Eredményességi mutató
 
Mennyiségi szőrszámlálást végeztek minden kezelés alkalmával (így reprezentálták a szőrök számát egy hónappal a megelőző kezelést követően) és 1,2,3,6,9, valamint 12 hónappal a legutolsó kezelés után is. Hatékonyság szempontjából elsődlegesen az átlagos szőrcsökkenést vizsgáltuk százalékban megadva ([kezelés után számolt mennyiség]/kiindulási pont*100), illetve azokat az eseteket, amikor az alanynál több mint 30%-al csökkent a szőrszálak mennyisége az alapállapothoz képest.
 
A szőrszámlálás végrehajtásához minden fényképet egy 19 colos monitoron teljes képernyős módban rendereltek 1280x1024/négyzethüvelyk felbontásban, amihez a Mirror nevű orvosi képalkotó szoftver 7.2.8-as verzióját használták (Canfiled Scientific, Inc., Fairfield, NJ). A szoftvert kivetítve használták, egy kiemelő eszköz segítségével bejelölték a szőrszálakat, miközben egy E2-es típusú, elektronikus jelölő számláló összegezte a kijelöléseket (Redington Counters, Inc., Windsor, CT). A szőrszámlálást egy képzett, független szerződött vállalkozó végezte, aki már tapasztalt ezen a területen, ismeri a korábban említett skála 1-4-es bőrtípusait és minden szőrszínt.
 
A résztvevő alanyokat megkérték, hogy kérdőíveket töltsenek ki bizonyos időközönként a kezelés ideje alatt és az azt követő egyes időszakokban. A kérdőív tartalmazott egy olyan részt, ahol az alanyoknak maguk kellett értékelni a szőrmennyiség csökkenését egy 6 pontos skálán (0%, 1-24%, 25-49%, 50-74%, 75-99%, 100%), ezen kívül meg kellett adniuk, hogy mennyire voltak megelégedve az eszközzel (nagyon elégedetlen, elégedetlen, kevésbé elégedett, nagyon elégedett, extrém módon elégedett). Az is szerepelt a kérdőívben, hogy a kezelt felületen a visszanőtt szőr mennyire változott észrevehetőségében, vastagságában és színében (nem tudom, ugyanolyan maradt, fejlődött, rosszabb lett).
 
Statisztikai analízis
 
A hatékonysági analízis során azoktól az alanyoktól származó adatokat használták, akik rendelkeztek egy kezelés kezdeti fotóval, valamint legalább egy kezelés utáni viziten vettek részt. A biztonsági elemzést ezzel szemben az összes alanytól származó adatokkal végezték el, akik részt vettek legalább egy kezelésen. Egy páros, kétoldalas, egyenlő változós tanulói tesztet használtak ahhoz, hogy kiértékeljék a megfigyelt különbségek statisztikai jelentőségét. A szőrszálak mennyiségének csökkenését és a szőr mennyiségének százalékos csökkenését a kezdetektől az energiabeállítások és a különböző időpontok alapján számolták. Az ellenőrzés normalizálása érdekében kiszámították a különbséget az aktív (lézerrel kezelt) és a kontrol (csak borotvált) területek szőrmennyiségének csökkenése között.
 
EREDMÉNYEK
 
Alanyok
 
Összesen 21-en vettek részt a közel két évig tartó vizsgálatban, amelyből 8 személyt nem lehet figyelembe venni, így a végére 13 alany maradt, 546 aktív kezelt és 182 kontrol területtel. Az említett 8 személyt azért nem lehetett figyelembe venni, mert a vizsgálat indulásakor néhányuknál nem volt megfelelő a szőrmennyiség sűrűsége ahhoz, hogy pontosan meg lehessen számolni a szőrszálak számát. Másoknál a terhesség gyanúja merült fel, voltak, akik maguktól léptek vissza a kezelésektől, néhányan pedig nem jelentek meg a menetrendszerű kezelés utáni kontrolnapokon.
 
A mintacsoport átlagos életkora 32 év volt, amelyből 29%-uk 18 és 25 év közötti, 14%-uk 26 és 33 év közötti, 36%-uk 34 és 41 év közötti, 21%-uk pedig 42 és 49 év közötti személy volt. A szőrszín eloszlás szerint a következőképpen lehet alakult a mintacsoport összetétele: 79%-uk barna, 21%-uk pedig fekete szőrszínnel rendelkezett, a Fitzpatrick-féle bőrtípus skála szerint 0% tartozott az 1-es csoportba, 36%-uk a 2-es kategóriába illett, 43%-uk tartozott a 3-as, 21%-uk pedig a 4-es csoportba illett.
 
Szőrmennyiség
 
A szőrmennyiség mért csökkenését a következő ábrák mutatják: az 1-es számú táblázatban és az 1-es ábra segítségével ábrázoltuk a nyers szőrcsökkenést, a 2-es számú táblázatban a 2-es ábra segítségével pedig a normalizált szőrcsökkenést, amelyek megmutatják a különbséget a kontrol és a lézerrel kezelt felületeken történt csökkenés között.
 
Az 1. ábra alapján nyilvánvaló, hogy a lézerrel kezelt oldalon a kezelés időtartama alatt százalékosan jelentősebb volt a javulás a szőrcsökkenést illetően, amely a későbbi kezelések alatt csak tovább javult. A 8. és egyben utolsó kezelés után 1 hónappal 23%, 32% és 50%-al kevesebb volt a szőr mennyisége a kezelés energiasűrűségétől függően, amely lehetett alacsony, közepes és magas intenzitású. A kezelés utáni időszakban a szőrmennyisége csökkenése stabil maradt, a 12 hónapos utókezelést követően pedig 31%, 36% és 52%-os volt az alacsony, közepes és magas beállításoktól függően. Ezek a százalékos szőrszámcsökkenési mutatók statisztikailag jelentősek voltak (p<0.05) az első kezelés után mindegyik intenzitásnál és időpontnál a negyediket kivéve (39-ből).
 
A lézerrel kezelt oldal szőrcsökkenésével szemben a kontrol oldal kismértékű növekedést mutatott a szőrszálak mennyiségében, különösen a korai kezelési időszakban. Ezután a szőrszálak száma viszonylag állandó maradt a vizsgálat ideje alatt, végül 12 hónappal az utolsó kezelés után számuk 13%-al volt több, mint a kutatás kezdetén.
 
A kontrol oldal szőrmennyiségének kezdeti növekedése megegyezik azzal a ténnyel, hogy a szőrszálakat a vizsgálat kezdetekor két héttel az első borotválás után (szűrővizsgálat) számolták meg, míg az összes későbbi vizit során a számolást négy héttel a borotválások után végezték (utolsó kezelés). Így a vizsgálat kezdetén a szőrmennyiség kiszámolása nem volt pontos, mivel minden egyes későbbi kontrolvizsgálat során a szőrszálak két héttel tovább növekedhettek (lásd viták). Ennek megfelelően a lézer igazi hatékonysága jobban felmérhető akkor, ha normalizáljuk a szőrmennyiség százalékos csökkenését annak érdekében, hogy látszódjon a különbség a lézerrel elért szőrcsökkenés és a normál (kontrol) kezelés között.
 
Ezek a normalizált szőrmennyiség csökkenések a 2. táblázatban találhatók és a 2. ábra segítségével mutattuk be őket, ami jelzi a kezelési időszak alatt történt jelentős fejlődést a szőrmennyiség százalékos csökkenésében, amely általánosan tovább javult a későbbi kezelések során. Az átlagos normalizált csökkenés 47%, 55% és 73% volt egy hónnappal a 8. és utolsó kezelés után az alacsony, közepes és magas beállításoktól függően. Ez az eredmény tartós maradt a kezelést követő egy évben is, ekkor az átlagos normalizált csökkenés 44%, 49% és 65%-os volt alacsony, közepes és magas intenzitású beállításokon, illetve a 12 hónapos utókezelés során. Ez a csökkenés statisztikailag jelentős volt (p<0,05) az első kezelés után mindegyik intenzitásnál és időpontnál a negyediket kivéve (a 39-ből).
 
Ahhoz hogy az alanyok közötti változatosságot vizsgáljuk végeztünk egy úgynevezett responder vizsgálatot, melynek során magukat az alanyokat respondereknek („válaszadónak”) tekintettük, amennyiben a normalizált szőrmennyiségükben legalább 30%-os csökkenést mérhettünk (egyértelmű klinikai javulás) az utolsó kezelés utáni 12. hónapban. Ezzel a kikötéssel 46%-uk az alacsony, 69%-uk a közepes és 86%-uk a magas intenzitásnál volt responder (erre a beállításra már reagált az alany) . Így szinte minden alanynak jelentőségteljes előnye származott legalább az egyik beállításból. Továbbá az alanyok 38%-ának 80%-os vagy jobb eredményei voltak a szőrcsökkenést illetően az egy éves utókezelés során, köztük egy résztvevővel, akinél teljesen (100%-ban) eltűnt a szőr a kezelt felületről. Két résztvevő alany önkéntesen jelentkezett egy két éves utókezelési időszakra. Náluk 100%-os és 93%-os szőrcsökkenés történt a magasintenzitású beállítással kezelt területeken, amely egy évvel később is fennmaradt, valamint további jele mutatkozott annak, hogy az elért eredmények állandósulnak.
 
Résztvevői értékelések
 
Az alanyok értékelésének eredményeit, amelyeket az utolsó kezelést követő 12. hónapban írtak a 3. táblázat sorolja fel. A 6-pontos skálán végzett értékeléskor az alanyok 92%, 92% és 100%-a jelzett némi szőrmennyiség csökkenést attól függően, hogy alacsony, közepes vagy magas intenzitású beállítással kezelték őket. Legalább 50%-os szőrcsökkenést jelentett a résztvevők 62%, 70% és 77%-a az alacsony, közepes, magas intenzitással kezelt felületeken és 31%-uk érezte úgy, hogy magas intenzitás esetén teljesen (100%-ban) eltűnt a szőr a kezelt felületről. A szőrszálak, amelyek visszanőttek a kezelt területre az alanyok 69%-a szerint kevésbé észrevehetőek voltak, szintén 69% mondta, hogy a visszanőtt szőrszálak puhábbak, 38%-uk szerint pedig világosabbak is lettek. Egyetlen alany sem számolt be arról, hogy az utókezelés során visszanőtt szőrszálak észrevehetőbbek, vastagabbak vagy sötétebbek lettek volna. Továbbá a résztvevők 100%-a mondta, azt, hogy elégedettek voltak az eredményekkel, ebből 23%-uk nagyon elégedett, 38%-uk pedig extrém módon elégedett volt a kezelés végére.
 
Biztonság
 
A kezelések során sem a kontrol területeken sem az alacsony intenzitással kezelt területeken sem mutatkozott semmilyen káros mellékhatás. A közepes és magas intenzitással kezelt részeknél a leggyakoribb mellékhatás az átmeneti bőrpír volt, amelyet minden egyes alkalommal enyhe lefolyásúnak ítéltek meg és amely magától elmúlt mindenféle beavatkozás nélkül gyakran már akkor, mikor az alany még kezelés alatt állt. Ez az enyhe bőrpír a közepes intenzitással kezelt páciensek 47%-ánál, a magas intenzitással kezelt alanyok 100%-ánál jelentkezett. Enyhe ödémás reakcióról számolt be a magas intenzitással kezelt páciensek 8%-a a kezelt területeken. Más feljegyezett mellékhatások: ekcéma (1 alany), émelygés (1 alany), ugyanakkor nem bizonyított, hogy ezek a típusú hatások a lézeres kezelés miatt alakultak ki. Egyetlen súlyos mellékhatást sem jegyeztek fel a kezelések során. Így kimondhatjuk, hogy az megfigyelt mellékhatások tipikusak a lézerrel végzett szőrtelenítési eljárásokra, név szerint a bőrpír és az ödéma, amelyek azonban enyhe reakciók voltak, átmenetiek és maguktól elmúltak néhány órán belül.
 
VITA
 
A vizsgálat eredményei megerősítik ennek az otthoni használatra szánt lézerdióda hatékonyságát abban, hogy a felhasználók élvezhetik hosszútávú előnyeit a nemkívánatos szőrszálak eltávolításában.
 
Elsősorban a meglévő szőrszálak mennyiségében mutatkozott jelentős és állandó csökkenés egy bizonyos kezelési időszak után (pl. 44%, 49% és 65%-al volt kevesebb szőr a kezelt területeken az alacsony, közepes és magas intenzitású kezelésnek köszönhetően, a 12 hónapos utókezelésnél). Ezt a páciensek maguk is alátámasztották, mivel 62%, 70% és 77%-uk legalább 50%-os szőrcsökkenésről számolt be az alacsony, közepes és magas intenzitású kezelések után, 31%-uk szerint pedig teljesen (100%) eltűnt a szőr a magas intenzitással kezelt területekről.
 
Másodsorban azok a szőrszálak, melyek visszanőttek a kezelési időszak után az alanyok elmondása szerint általában kevésbé észrevehetőek voltak, mivel az átmérőjük sokkal kisebb volt, a színük pedig világosabb, mint a kezelés előtt. Ez megegyezik a fény alapú szőreltávolító kutatások eredményeivel (8,10,11,12) és (b) azzal a ténnyel, hogy az alanyok úgy ítélték meg, hogy az objektív szőrszámláláshoz képest nagyobb mértékben csökkent a szőrszálaik mennyisége, mivel azáltal, hogy a szőrszálak kevésbé észrevehetőek voltak, vizuálisan és tapintásra is kedvezőbb volt az eredmény, és nyilvánvalóan csökkent a szőrszálak sűrűsége is.
Harmadszor, ez a vizsgálat azt állítja, hogy a fogyasztók további előnyökben részesülhetnek amennyiben további kezelésekre is használják az eszközt. Az eszköz korábbi vizsgálata során csupán három kezelést végeztek a pácienseken egy hat héten át tartó időszakban, melynek során alacsonyabb százalékban váltak működésképtelenné a szőrtüszők (pl. az átlagos szőrmennyiség csökkenése 33% volt 12 hónappal a harmadik kezelés után) [8]. Miközben nem lehetséges közvetlenül összehasonlítani a két vizsgálatot a különböző eljárások miatt, úgy véljük, hogy a mostani kutatás alatt elsősorban azért nagyobb a kezelés hosszútávú hatékonysága (majdnem kétszer jobb), mivel a kezelések számát megnöveltük (körülbelül háromszorosára). Mivel a pácienseket 8 hónapon át havonta kezelték, a szőrszálak nagyobb százaléka volt kitéve kezelésnek az anagén fázisban (melynek során általában azt gondolhatjuk, hogy a szőr sokkal fogékonyabb a kezelésre [9,13,14,15]), mint a korábbi vizsgálat során. Továbbá a kezelések számának emelése növeli annak a lehetőségét is, hogy a teljes bőrfelületet kezeljük (azaz véletlen sem hagyunk ki részeket a bőrfelületről), így a hatékonyságnak is mindenképpen nőnie kell. Az a tény, hogy a további kezelés további előnyökkel jár, jól megalapozottnak számít az orvosok által végzett lézeres szőreltávolítás szakirodalmában [16,17] és az ugyanerre épülő iparágban is, ahol fényalapú kezelések sorozata a szabvány ajánlat. Ez a szempont különösen fontos az otthon végzett hasonló kezeléseknél, mivel a rendszeres, ismételt használat (annak a további, járulékos hatékonysági előnyeivel) sokkal kényelmesebb és kevésbé drága (lényegében ingyenes, másnem a ráfordított idő tekintetében) mint az ismétlődő klinikai kezelések, és így a fogyasztóknak továbbra is sokkal praktikusabb kezelni magukat, míg ki nem használják a maximálisan elvárt előnyeit.
 
A vizsgálat kezdetén még kéthetes intervallumokban történt a szőrszálak számolása, míg a későbbi látogatásoknál már négy hetes időközökkel számolták őket. A kontrol oldalon mért kezdeti szőrnövekedés megfelel ennek a ténynek. Más szavakkal a szőrszálakat a vizsgálat kezdetén azután számolták meg, hogy az első borotválást követően azok már két hete nőttek, miközben a későbbi számításokat négy hetes növekedés után végezték el. Mivel a nagyobb mennyiségű szőr átalakul telogén fázisúból alogénné, a későbbi látogatások idejére megszámlálható borostává válnak, ez azt jelenti, hogy a vizsgálat kezdetén a szőrszálakat kevesebbnek számolták és a szőrmennyiség csökkenését a kezdeti időszaktól kezdve a későbbi kontrollidőpontokhoz képest alábecsülték. Emiatt a normalizált eredményeket (amelyek tekintetében különbség van a kontrol és a kezelt területeken mért szőrmennyiség csökkenésében) tekinthetjük a legjobbnak a lézer hatékonyságának mérésében. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha a kontrol területen mért szőrmennyiség növekedése a borotválás vagy más időszakos hatások miatt történt (két hatás, amelyeket a szakirodalomban is idéznek [9]), ezek a hatások hasonlóképen vonatkoznak mind a kontrol mind pedig a lézerrel kezelt terültekere, így a normalizált eredmények még mindig a legjobbnak számítanak a lézer hatékonyságának mérésében.
 
Annak ellenére hogy a mintacsoport mérete a jelenlegi vizsgálatban az abszolút számok skáláján kicsi, a hatékonysági eredmények statisztikailag szignifikánsak. Ez abból a tényből ered, hogy a jelenlegi eszköz (és a lézeres szőrtelenítők általánosságban) magas fokon hatékonyak és így a viszonylag kisebb mintacsoport is megfelelő a kevésbé drasztikus terápiák vizsgálata során. A vizsgálat három területre (plusz kontrol zóna) terjedt ki mindegyik páciensnél, az összegzés valamint a tendenciák elemzése az adatbázis alapján elvégezhető. Az alanyok közti lehetséges eltéréseket minimalizáltuk a felmérés során mégpedig azzal, hogy a kezeléseket maguk a vizsgálatot végző személyek végezték el, ezáltal is biztosítva a következetes kezelést, az eszköz használati utasításának megfelelően.
 
Végül, érdemes összehasonlítani az otthon is használható eszköz jelenlegi eredményeit az orvosi felügyelettel használható eszközök eredményeivel. Ebből a célból a 4-es táblázat összefoglal néhány közzétett eredményt a diódalézerekről, amelyben láthatjuk, hogy a legtöbb eredmény hosszú távú szőr eltávolításról szól (6 hónapig vagy tovább), amely legalább 34%-ot, legfeljebb 65%-ot jelent, különböző körülmények mellett [18,19,20,21,22,23,24]. Ennek fényében a jelenlegi tanulmány bemutatja, hogy az itt megjelenő, otthoni használatra szánt lézer olyan eredményeket produkál, amelyek általában hasonlóak az orvosi felügyelet mellett használható lézerdiódák eredményeivel, amelyeket a felhasználók több kezelés alkalmával használnak, a használati útmutatónak megfelelően.
 
ÖSSZEGZÉS
 
A jelen tanulmányban leírt, otthoni használatra szánt diódalézer biztonságos és hatékony, mellyel stabil, hosszútávú szőrmennyiség csökkenést érhetünk el, amely megfelel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság és a tartós szőrtelenítésre épülő iparág előírásainak [25]. A páciensek jelentős arányánál előnyökről beszélhetünk atekintetben, hogy megszűnt vagy csökkent a más szőrtelenítési módszerek, mint a borotválás és gyantázás iránti igény, mivel (a) a szőrcsökkenés akkora mértékű volt, azaz 65%-uknál normalizált átlagos csökkenésről beszélhetünk, 38%-uk pedig több mint 80%-os csökkenésről beszélt 8 magas intenzitású kezelés után; (b) a csökkenés állandósága miatt, (c) amiatt, hogy a páciensek a visszanőtt szőrt vékonyabbnak, világosabbnak és kevésbé észrevehetőnek tartották, és (d) az otthon, kényelmesen elvégezhető kezelések által, további előnyök is megemlíthetők.
 
Összességében az eszköz biztonságos, hatékony, praktikus és elérhető megoldást nyújt azoknak, akik meg szeretnének szabadulni a nemkívánt szőrszálaktól.
 
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
 
A szerző szeretne köszönetet mondani Dawn Weinstein-nek (RN, NP) a vizsgálat kivitelezésében nyújtott segítségéért.
 
HIVATKOZÁSOK
 
1. táblázat: átlagos szőrmennyiség csökkenés százalékban megadva
2. táblázat: átlagos szőrmennyiség csökkenés a kontrol területtel összevetve
3. táblázat: páciensek által megfigyelt tények a kezelést követő 12. hónapban
4. táblázat: az orvosok által használt szőrtelenítő lézer eredményeinek összehasonlítása a jelenlegi eszköz eredményeivel
 
1. ábra: átlagos szőrmennyiség csökkenés százalékosan megadva a 8 hónapos kezelés során (folytonos vonal) és egy ével a kezelés után (pontozott vonal)
2. ábra: átlagos szőrmennyiség csökkenés százalékosan megadva a 8 hónapos kezelés során (folytonos vonal) és egy évvel a kezelés után (pontozott vonal), a kontrollterülethez képest
 
Nagyításhoz kérjük kattintson a képekre.
 
 
 
 
 
 
 
Tria Beauty lézeres szőrtelenítő készülékek Wheeland klinikai teszt
Ne maradjon le egyetlen egy akciónkról, újdonságunkról vagy hasznos tanácsunkról se!
Olyan új információkhoz juthat, amit még a barátnői sem ismernek!
Érdekel
"-Már megint visszanőtt, borotválnom kell.." Miért válassz minket az otthoni tartós szőrtelenítéshez?

"-Már megint visszanőtt, borotválnom kell.." Miért válassz minket az otthoni tartós szőrtelenítéshez?

Unod már, hogy mindig visszanő, borotválkoznod vagy gyantáznod kell heti rendszerességgel, nem is beszélve arról, amikor elutazol több napra, vinned...
Amit tudni kell a bőrhámlasztó kezelésekről!

Amit tudni kell a bőrhámlasztó kezelésekről!

Milyen bőrhámlasztó kezelések vannak? Alapvetően 2 féle hámlasztásos kezelés van az egyik a kémiai mely történhet különböző savakkal pld...
Miért használjunk ultrahangos párásítót gyermekünk hálószobájában is?

Miért használjunk ultrahangos párásítót gyermekünk hálószobájában is?

Mondj búcsút a fullasztó levegőnek és a száraz bőrnek!

Miért érdemes minket választani?

Több ezer elégedett vásárló, magas minőségű termékek, gyártók

Termékeinket saját magunk is teszteljük a gyári vizsgálatokon kívül, így nagy tapasztalattal rendelkezünk, termékpalettánkat folyamatosan a vásárlók és a piaci trendek igényei szerint bővítjük, így mindig a legkorszerűbb és legmodernebb készülék gyártók termékeit találhatóak oldalainkon.

7 gyár képviseletét látjuk el hazánkban

Az angol DEZAC csoport (Rio beauty, Bodi-Tek), az angol Cyden csoport (SmoothSkin), a német Hydas az amerikai Tria mellett a Japán UPBUTY, az Izraeli Pollogen termékei és a kanadai UPPERCANADA, mind prémium minőséget képviselnek. A készülékekre extra hosszú, 2 év magyarországi vevőbarát cseregaranciát vállalunk.

Mi tényleg saját raktárból dolgozunk, termékeinket 24 órán belül (munkanap) házhoz szállítjuk

Prémium futárszolgálat gyors kiszállítást végez akár Házhoz, Céghez, Csomagpontra, Futárainknál bankkártyával is lehet fizetni, valamint bemutatótermünkben személyesen is átvehetik a megrendelt termékeket.

100% magyar tulajdonú családi vállalkozás

Rugalmasság, gyorsaság, kedvesség, munkatársaink 11 éve tevékenykednek az otthoni kozmetikai gépek piacán, cégünk több mint 13 éves múltra tekint vissza, ÚJ Győri bemutatótermünkben szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, ahol minden készüléket kipróbálhatnak.

Gyors és vevőbarát ügyintézés (ügyfélszolgálat)

Gyakorlott, felkészült munkatársaink személyre szabott tanácsadással és készülék ajánlással várják. Egyéb kérdésekben is készséggel állunk vásárlóink rendelkezésére.

RIO
TRIA
SmoothSkin
Lanaform
Hydas
DEESS
UPBUTY Japan
SVK Beauty France
Pollogen by Lumenis
Herbsgarden
Danielle by UPPERCANADA
www.kozmetikaotthon.hu

Bemutatóterem

9021 Győr, Szent István út 10/A.
(Iparkamara épülete az Ibis hotel előtt)

Partnerünk
RIO Beauty TRIA Beauty SmoothSkin
Bankkártyás fizetési szolgáltatónk
Simplepay
Elfogadott kártyák
Elfogadott kártyák
Futárszolgálat
Szállító | A GLS gyorsan és biztonságban kiszállítja csomagját
Speciális ajánlatok Speciális ajánlatok
UPBUTY Japan Dorkase arcfeszesítő készülék ÚJ EMS technológia, 180°-ban állítható, 24K aranyozott kezelőfejekkel 3 program, 5 intenzitási szint UPBUTY Japan Dorkase arcfeszesítő készülék ÚJ EMS technológia, 180°-ban állítható, 24K aranyozott kezelőfejekkel 3 program, 5 intenzitási szint

UPBUTY Japan Dorkase arcfeszesítő készülék ÚJ EMS technológia, 180°-ban állítható, 24K aranyozott kezelőfejekkel 3 program, 5 intenzitási szint

Az akció hamarosan lejár
49 990 Ft helyett:
39 990 Ft
-20%
UPBUTY Japan Dorkase arcfeszesítő készülék ÚJ EMS technológia, 180°-ban állítható, 24K aranyozott kezelőfejekkel 3 program, 5 intenzitási szint  - Royalblue színbenUPBUTY Japan Dorkase arcfeszesítő készülék ÚJ EMS technológia, 180°-ban állítható, 24K aranyozott kezelőfejekkel 3 program, 5 intenzitási szint  - Royalblue színben

UPBUTY Japan Dorkase arcfeszesítő készülék ÚJ EMS technológia, 180°-ban állítható, 24K aranyozott kezelőfejekkel 3 program, 5 intenzitási szint - Royalblue színben

Az akció hamarosan lejár
49 990 Ft helyett:
39 990 Ft
-20%
SVK France Tessia 2in1 rádiófrekvenciás és fényterápiás arcápoló készülék SVK France Tessia 2in1 rádiófrekvenciás és fényterápiás arcápoló készülék

SVK France Tessia 2in1 rádiófrekvenciás és fényterápiás arcápoló készülék

Az akció hamarosan lejár
49 990 Ft helyett:
39 990 Ft
-20%
SVK France Aveli 2in1 RF rádiófrekvenciás és EMS technológiás szemkörnyék ápoló készülék SVK France Aveli 2in1 RF rádiófrekvenciás és EMS technológiás szemkörnyék ápoló készülék

SVK France Aveli 2in1 RF rádiófrekvenciás és EMS technológiás szemkörnyék ápoló készülék

Az akció hamarosan lejár
49 990 Ft helyett:
39 990 Ft
-20%
UPBUTY Japan Tinaz 2in1 Smart Ultrahangos (1Mhz) infúziós és fényterápiás arcfiatalító készülék, cirkónium bevonatú kerámia fejjelUPBUTY Japan Tinaz 2in1 Smart Ultrahangos (1Mhz) infúziós és fényterápiás arcfiatalító készülék, cirkónium bevonatú kerámia fejjel

UPBUTY Japan Tinaz 2in1 Smart Ultrahangos (1Mhz) infúziós és fényterápiás arcfiatalító készülék, cirkónium bevonatú kerámia fejjel

Az akció hamarosan lejár
49 990 Ft helyett:
39 990 Ft
-20%
UPBUTY Japan Remier 2in1 Szónikus arctisztító, melegterápia, cirkónium kerámia bevonat, FDA minősítéssel - Royalblue színbenUPBUTY Japan Remier 2in1 Szónikus arctisztító, melegterápia, cirkónium kerámia bevonat, FDA minősítéssel - Royalblue színben

UPBUTY Japan Remier 2in1 Szónikus arctisztító, melegterápia, cirkónium kerámia bevonat, FDA minősítéssel - Royalblue színben

Az akció hamarosan lejár
25 990 Ft helyett:
19 990 Ft
-23%
Új
DEESS 2023 3in1 csomag most extra arcápoló készülékkelDEESS 2023 3in1 csomag most extra arcápoló készülékkel

DEESS 2023 3in1 csomag most extra arcápoló készülékkel

Az akció hamarosan lejár
134 990 Ft helyett:
129 990 Ft
-4%
FACE FACTORY Korea Z Peeling 3 in 1 ultrahangos készülék csomagFACE FACTORY Korea Z Peeling 3 in 1 ultrahangos készülék csomag

FACE FACTORY Korea Z Peeling 3 in 1 ultrahangos készülék csomag

Az akció hamarosan lejár
34 990 Ft helyett:
30 760 Ft
-12%
FACE FACTORY Korea Water Peeling 3in1 ultrahangos bőrtisztító csomagFACE FACTORY Korea Water Peeling 3in1 ultrahangos bőrtisztító csomag

FACE FACTORY Korea Water Peeling 3in1 ultrahangos bőrtisztító csomag

Az akció hamarosan lejár
31 990 Ft helyett:
25 500 Ft
-20%